matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Kasia:
Wykaż, że jesli α,β ∈ (0,π/2) i cosα =1/7, cosβ =13/14 to α−β=π/3 Proszę o rozwiązanie zadania na poziomie liceum
5 kwi 13:46
Pytający:
α,β ∈ (0,π/2) i cosα =1/7, cosβ =13/14 ⇒ α>β
1543
cos(α−β)=cosαcosβ+sinαsinβ sin
2
α+cos
2
α=1 ⇒ sinα=±
√
1−cos
2
α
// ale α,β ∈ (0,π/2), więc sinα, sinβ dodatnie
4
√
3
sinα=
√
1−cos
2
α
=
√
1−(1/7)
2
=
√
1−1/49
=
√
48/49
=
7
3
√
3
sinβ=
√
1−cos
2
β
=
√
1−(13/14)
2
=
√
1−169/196
=
√
27/196
=
14
1
13
4
√
3
3
√
3
13+36
1
cos(α−β)=cosαcosβ+sinαsinβ=
*
+
*
=
=
7
14
7
14
7*14
2
(α,β ∈ (0,π/2) ∧ α>β) ⇒ α−β∊(0,π/2)
1
π
(α−β∊(0,π/2) ∧ cos(α−β)=
) ⇒ α−β=
2
3
5 kwi 14:26