kombinatoryka
młodydebil: hej mam takie zadanka
1.Oblicz ile jest możliwości otrzymania dwóch jedynek i trzech szóstek w pięciokrotnym rzucie
symetryczną kostką do gry.
2. Grupę 15 drużyn sportowych wśród których są drużyny a b c dzielimy na trzy równe podgrupy.
Ile jest sposobów podziału aby każda z druzyn a b c
a)znajdowała się w innej podgrupie
b)znajdowała się w tej samej podgrupie
3.ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych wśród których żadne dwie spośród cyfr nie 1 3 5 7
9 nie sąsiadują ze sobą.
4.W szafie znajduje się 18 skarpet wśród których dowolne dwie pay różnią się od siebie.
Wybieramy losowo 6 skarpet. Ile jest możliwych wyników tak aby wśród wylosowanych skarpet były
a) 3 pary
b) przynajmniej 1 para
z góry dzięki
4 kwi 20:56
młodydebil: up
4 kwi 21:50
Pytający:
1. Wybieramy dwa "miejsca" (nr rzutów) dla jedynek, na pozostałych szóstki (lub trzy miejsca
dla szóstek, na pozostałych jedynki):
2. Mamy drużyny A, B, C i 12 pozostałych drużyn. Po 5 drużyn w grupie. Zakładam rozróżnialność
grup.
| | | |
a) Wybieramy grupę dla drużyny A na | sposobów oraz jej grupowych przeciwników na |
| | |
| | | | | |
| sposobów. Grupę dla drużyny B na | sposobów oraz jej grupowych przeciwników na |
| | | |
| | | |
| sposobów. Drużyna C i 4 pozostałe niewybrane drużyny trafiają do pozostałej grupy. |
| | |
| | | |
b) Wybieramy grupę dla drużyn A, B, C na | sposobów oraz ich grupowych przeciwników na |
| | |
| | | | | |
| sposobów. Wybieramy kolejną grupę na | sposobów oraz drużyny do niej na |
| | | |
| | | |
| sposobów. Pozostałe niewybrane drużyny trafiają do pozostałej grupy. |
| | |
3. Liczba czterocyfrowa, nie sąsiadują ze sobą cyfry nieparzyste, zatem (p−parzyste,
n−nieparzyste):
−pppp // same parzyste, pierwsza nie może być zerem, jest 4*5
3 takich liczb
−nppp // pierwsza nieparzysta, jedna nieparzysta, jest 5
4 takich liczb
−pnpp,ppnp,pppn // pierwsza parzysta, jedna nieparzysta, jest 3*(4*5
3) takich liczb
−pnpn // pierwsza parzysta, dwie nieparzyste, jest 4*5
3 takich liczb
−npnp // pierwsza nieparzysta, dwie nieparzyste, jest 5
4 takich liczb
Łącznie:
4*5
3+5
4+3*(4*5
3)+4*5
3+5
4=20*5
3+2*5
4=6*5
4=3750
4.
| | | |
b) 6 skarpet spośród tych 18 par możemy wybrać na | sposobów, zatem możliwych wyników |
| | |
takich aby wśród wylosowanych skarpet była przynajmniej jedna para jest
| | | |
| −IlośćPrzypadkówGdyNieMaPary. |
| | |
| | | |
Aby nie było pary: losujemy 6 par na | sposobów, a następnie z każdej tak wybranej pary |
| | |
| | | |
wybieramy jedną skarpetkę na | =2 sposoby. |
| | |
| | | | | |
Ostatecznie przynajmniej 1 para jest w | − | *26=759696 przypadkach. |
| | | |
Może nigdzie się nie zagmatwałem.
4 kwi 22:06
Mila:
1)
A−w pięciokrotnym rzucie sym.kostką otrzymamno 2 jedynki i 3 szóstki
(1,1,6,6,6) zdarzenie sprzyjające
4 kwi 22:09
Adamm: ciekawy nick
4 kwi 22:11
Mila:
O, już jest.!
4 kwi 22:11
Mila:
(3) ?
4 kwi 22:14
Pytający: 
Milu, już znalazłaś błąd czy do treści ten pytajnik?
4 kwi 22:18
Mila:
(3)+dwie nieparzyste tak:
NPPN −54=625 możliwości
3750+625=4375
4 kwi 22:23
Pytający: Naturalne, że masz rację.
4 kwi 22:41
Mila:
Pozostałych nie liczyłam
4 kwi 22:52
Pytający:
Toś pocieszyła.
4 kwi 22:58
Mila:
Na pewno ma odpowiedzi, to poda, zobaczymy wyniki i ewentualnie może skorygujemy.
4 kwi 23:14
Mila:
Popatrz na rekurencję. Robię z funkcji tworzącej, coś mi nie wychodzi dobry ciąg.
4 kwi 23:18
4 kwi 23:38
Mila:
Tak, ale już idę spać.
Dobranoc
4 kwi 23:53
Pytający: Wczoraj też mi nie chciało wyjść, dziś już dostrzegłem swój błąd i rozpisałem w tamtym poście.
5 kwi 10:08
Pytający:
*w tamtym wątku
5 kwi 10:09