Rozwiąż rekurencje niejednorodną
Piotrox: Witam, mam problem z nastepującym równaniem takim że: a
n=2a
n−1−a
n−2+n dla n≥2
| | 2 | |
przy początkowych wartościach 0 dla n=0 i |
| dla n=1. Jeśli chodzi o rozwiązanie ogólne |
| | 3 | |
a
n0 to mam takie coś : x
2−2x+1=0 co daje jeden pierwiastek podwójny równy 1 zatem
równanie ma postać a
n0=r*1
n+s*n*1
n jednak nie wiem jak oszacować do metody
przewidywań czy jest to wielomian czy nie bo na ćwiczeniach miałem podobne zadanie też był
podwójny pierwiastek rozwiązania ogólnego i wychodziło na to że nie a w innym miejscu
wychodziło na to że jest wielomianem więc już sam nie wiem i prosiłbym o wyjaśnienie oraz
pomoc w rozwiązaniu zadania
4 kwi 19:50
Piotrox: up
4 kwi 20:06
Piotrox: up
4 kwi 20:22
jc: an + an−2−2an−1 = n
Podstaw wielomian 3 stopnia (po lewej masz dyskretny odpowiednik 2 pochodnej).
4 kwi 22:18
jc:
| | | |
Rozwiązanie an = n/2 + | . Sprawdź! |
| | |
4 kwi 22:52
Pytający:
Rozwiązanie funkcjami tworzącymi:
a
0=0
a
n=2a
n−1−a
n−2+n, n≥2
| | 2x | |
F(x)=∑(n=0 do ∞)(anxn)=0+ |
| +∑(n=2 do ∞)((2an−1−an−2+n)xn)= |
| | 3 | |
| | 2x | |
= |
| +2x∑(n=2 do ∞)(an−1xn−1)−x2∑(n=2 do ∞)(an−2xn−2)+∑(n=2 do ∞)(nxn)= |
| | 3 | |
| | 2x | |
= |
| +2x(∑(n=0 do ∞)(anxn)−0)−x2∑(n=0 do ∞)(anxn)+∑(n=0 do ∞)(nxn)−0−x= |
| | 3 | |
| | 2x | |
= |
| +2xF(x)−x2F(x)+∑(n=0 do ∞)((n+1)xn)−∑(n=0 do ∞)(xn)−x= |
| | 3 | |
| | −x | | 1 | | 1 | |
= |
| +(2x−x2)F(x)+ |
| − |
| ⇒ |
| | 3 | | (1−x)2 | | 1−x | |
| | −x | | 1 | | 1 | |
⇒ F(x)(1−2x+x2)= |
| + |
| − |
| |
| | 3 | | (1−x)2 | | 1−x | |
| | −x | | 1 | | 1 | |
F(x)= |
| + |
| − |
| = |
| | 3(1−x)2 | | (1−x)4 | | (1−x)3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| − |
| + |
| = |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | 3(1−x)2 | | 3(1−x) | |
| | | | | | 1 | | | 1 | | |
=∑(n=0 do ∞)(( | − | − |
| + |
| )xn) ⇒ |
| | | | 3 | | 3 | |
| | | | | | 1 | | | 1 | | | n2(n+3) | |
⇒ an= | − | − |
| + |
| = |
| |
| | | | 3 | | 3 | | 6 | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=a(n)%3D2a(n-1)-a(n-2)%2Bn,+a(0)%3D0,+a(1)%3D2%2F3
5 kwi 10:06
jc: Cóż, zamiast 2/3 wziąłem 3/2. W takim razie powinno być:
5 kwi 10:49
Mila:
Witam pasjonatów

Też mi się udało! Wcześniej miałam drobny błąd rachunkowy.
Zrobiłam też innym sposobem− kontynuacja sposobu
Piotra.
5 kwi 16:24