Równanie trygonometryczne
Trek: Rozwiązać równanie:
| x | | x | |
sin |
| + cos |
| = √2 sinx |
| 2 | | 2 | |
Próbowałem to jakoś zrobić ze wzorów funkcji trygonometrycznych sumy i różnicy. Doszedłem do
| 1 | |
momentu cos |
| (90stopni −x) = sin x. Jednakże nie wiem, co dalej i czy jest dobrze. |
| 2 | |
4 kwi 11:15
Jerzy:
sin(x/2) + cos(x/2) = √2sin(π/4 + x/2)
4 kwi 11:20
Trek: | π | | x | |
Dziękuję za odpowiedź, jednakże nie rozumiem tego. Z czego wynika √2sin( |
| + |
| ) ? |
| 4 | | 2 | |
Mógłby Pan to jakoś rozpisać?
4 kwi 11:46
4 kwi 11:47
Mariusz:
Wystarczy jedynki stojące przy funkcjach trygonometrycznych
| √2 | |
zapisać jako √2 |
| ,wyciągnąć √2 przed nawias i skorzystać |
| 2 | |
z wzoru na funkcje trygonometryczne sumy
Wzór na funkcje trygonometryczne sumy można uzasadnić geometrycznie
4 kwi 11:56
ax:
tyle, że pewnie tam w treści jest =√2sinx
4 kwi 11:59
Jerzy:
| π | |
Można też po prostu dodać: sinx + sin( |
| − x) |
| 2 | |
4 kwi 12:01
Trek: | π | | π | | 4kπ | |
Prawie mi wyszło. Mianowicie x = |
| . Jednakże w odpowiedziach jest |
| + |
| i |
| 2 | | 2 | | 3 | |
4 kwi 12:07
Trek: Dziękuję za takie zainteresowanie i chęć pomocy
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ax, treść dobrze podałem.
4 kwi 12:08
Jerzy:
Musisz do rozwiązań ( dwa rozwiazania) dodawać okres funkcji sinus , czyli: 2kπ
4 kwi 12:10
Jerzy:
x = π/4 + x/2 + 2kπ
lub
| π | | 4kπ | |
x = π − π/4 − x/2 + 2kπ ⇔ x = |
| + |
| |
| 2 | | 3 | |
4 kwi 12:16
Trek: Dziękuję bardzo za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Wcześniej nie spotkałem się z takim typem zadania i nie wiedziałem,
jak się przy nim zachować.
4 kwi 12:29