matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Ola:
cos
2
(2x − π/4) = 1
3 kwi 22:56
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1578.html
3 kwi 23:09
Mariusz:
1
π
(1+cos(4x−
))=1
2
2
π
1+cos(
−4x)=2
2
1+sin(4x)=2 sin(4x)=1 4x=kπ k∊ℤ
kπ
x=
k∊ℤ
4
4 kwi 10:24
Mariusz:
W poprzednim wpisie wziąłem sin(4x)=0 co jest błędne sin(4x)=1
π
4x=
+2kπ k∊ℤ
2
π
kπ
x=
+
k∊ℤ
8
4
Inny sposób to skorzystanie z wzorów skróconego mnożenia cos
2
(2x − π/4) = 1 cos
2
(2x − π/4)−1=0 (cos(2x − π/4)−1)(cos(2x − π/4)+1)=0 cos(2x − π/4)=1 ⋁ cos(2x − π/4)=−1 2x − π/4=2kπ ⋁ 2x − π/4=π+2kπ k∊ℤ
4 kwi 10:40
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick