Zbiór wartości
adbuster33: Wyznacz zbiór wartości funkcji
f (x) = 1cos2 x − 2 cos x − 8
3 kwi 12:57
3 kwi 14:13
adbuster33: Analogicznie dalej mi nie wyszło

wyznaczenie wierzchołka nic mi nie daje. Proszę o pomoc
4 kwi 17:59
Iryt:

g(x)=cos
2x−2cosx−8
cosx=t i |t|≤1
g(x)=t
2−2t−8=(t−1)
2−1−8
g(x)=(t−1)
2−9
p=1, q=−9
dla t∊<−1,1> g(x) nie ma miejsc zerowych
g
min=−9 dla x=1
g
max=g(−1)=−5
4 kwi 18:38
adbuster33: Analogicznie starałem się robić kolejny podpunkt, ale tu również zgrzyt:
f (x) = 7sin2 − sin x − 12
sin x ∊ <−1,1>
f(x) = sin2 − sin x − 12 = (sin x − 12)2 − 1214
dla sin x = −1
71+1−12 = − 710
dla sin x = 1
− 712 a powinno być −47
Co jest nie tak?
4 kwi 20:00
adbuster33: Pomoże ktoś?
4 kwi 20:15
Mila:
sinx=t, |t|≤1
g(t) nie ma miejsc zerowych dla t∊<−1,1>
g
min=−12
14
g
max szukamy na końcach przedziału <−1,1>
g(−1)=−10
g(1)=−12
−10>−12
g
max=−10
4 kwi 20:28
adbuster33: Dzięki
4 kwi 20:50
Mila:
4 kwi 20:52