Rownanie z sinusem
Makarena: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f (x) = − sin2 x + 4 sin x + 12
3 kwi 11:59
kochanus_niepospolitus:
t = sinx ; t ∊ <−1;1>
f(t) = −t
2 + 4t + 12 = −(t+2)(t−6)
t
wierzchołka =

To y
wierzchołka =
3 kwi 12:04
Makarena: T wierzchołka: −b2a = −4/−2 = 2
Y wierzchołka: −Δ4a = 16
I co dalej?
3 kwi 12:08
Mariusz:
16−(4−4sin x+sin2 x)
16−(2−sin x)2
sin x=−1
f(x)=7
sin x=0
f(x)=16
f(x)∊<7,16>
3 kwi 12:09
Mariusz:
sin x=1
f(x)=15
<7,15>
3 kwi 12:11
kochanus_niepospolitus:
Mariusz rozwiązał ciekawiej.
Ale Mariusz:
sinx = 0 ⇒ f(x) = 12
3 kwi 12:13
Makarena: Mariusz, mógłbyś to jakoś słownie objaśnić?
3 kwi 12:19
kochanus_niepospolitus:
Mariusz zapisał tak:
f (x) = − sin2x + 4 sin x + 12
f(x) = −sin2x + 4sinx − 4 + 4 + 12
f(x) = −(sin2x − 4sinx + 4) + 4 + 12
f(x) = −(sinx − 2)2 + 16
po takim zapisaniu funkcji sprawdza wartość jaką ów funkcja f(x) może przyjmować,
zauważa, że gdy wartość podnoszona do kwadratu będzie NAJWIĘKSZA to funkcja przyjmie wartość
najmniejszą, dlatego:
dla sinx = −1
f(x) = − (−1 − 2)2 + 16 = −9 + 16 = 7
zauważ, że gdy wartość podnoszona do kwadratu będzie NAJMNIEJSZA to funkcja przyjmie wartośc
największą, dlatego:
dla sinx = 0
f(x) = −(0 −2)2 + 16 = −4 + 16 = 12
i stąd masz zbiór wartości (bo sinx przyjmuje każdą wartość z przedziału <−1;0> )
3 kwi 12:23
Mariusz:
No tak ale gdy sinx=1
to 16−(2−sin x)2 będzie wynosić
16−(2−1)2=16−1=15
Nie pomyślałem dobrze nad tym stąd pierwszy wynik był błędny
3 kwi 12:27
Mariusz:
Gdybyśmy mieli 16−(2−(−sin2 x))2
to moglibyśmy podstawiać takie wartości
3 kwi 12:30
Mariusz:
Warto zauważyć że zarówno wielomian (tutaj trójmian kwadratowy)
jak i funkcja trygonometryczna sinus są ciągłe
Dalej tak jak napisał kochanus tyle że wygląda na to że podstawiałem te watości trochę na oślep
i przy wyznaczeniu górnego krańca przedziału nie wziąłem pod uwagę tej dwójki
ale kochanus ma rację w celu znalezienia dolnego krańca przedziału powinienem
podstawić najmniejszą wartość sinusa (wtedy kwadrat będzie największy)
a w celu znalezienia górnego krańca przedziału powinienem
podstawić największą wartość sinusa (wtedy kwadrat będzie najmniejszy)
3 kwi 12:51