zbadać zbiezność szeregów
pingwinek120: Zbadaj zbieżność szeregów:
| | 1 | |
∑(∞ n=0) (sin2 |
| ) (−1)n |
| | n | |
| | 1 | |
∑(∞ n=0) (sin2 |
| ) (1)n |
| | n | |
Jak to pokazać ? wiem że 1. można z kryterium Leibnitz'a ale co z 2?
2 kwi 19:19
2 kwi 19:24
pingwinek120: Mam jeszcze problem z bardzo podobnym do poprzedniego :
2 kwi 19:24
Fusion: Kryterium porównawcze
2 kwi 19:24
2 kwi 19:25
pingwinek120: potęgować umiem , nie sprawia mi to kłopotu ale problem tkwi raczej w tym że nie jestem pewna
czy dobrze wykazuję czy rozbieżność tych szeregów
∑(∞ n=0) (−2* (−1/2))n==>1n ==> rozbieżny
∑(∞ n=0) (−2* 1/2)n==>(−1)n ==>rozbieżny?
2 kwi 19:31
Adamm: warunek konieczny zbieżności szeregu
limn→∞ 1 = 1 ≠ 0
podobnie z drugim
2 kwi 19:34
pingwinek120: dziekuję
2 kwi 19:39