W stożek którego przekrojem jest trójkąt równoboczny wpisano walec o największej objętości.
Udowodnij że objętość tego walca jest równa objętości kuli wpisanej w ten stożek.
| a√3 | ||
H=|OS|= | ||
| 2 |
| 1 | a√3 | |||
rk= | H= | − promień kuli wpisanej w ten stożek | ||
| 3 | 6 |
| 4 | a√3 | a3√3π | ||||
Vk= | *π*( | )3= | ||||
| 3 | 6 | 54 |
| |PS| | H | H−h |
|
| |||||||||||||||||
= | ⇔ | = | ⇔ | =r√3 | |||||||||||||||||
| r | R | r |
| r |
| a√3 | ||
h= | −r√3 | |
| 2 |
| a√3 | ||
V(r)=πr2*( | −r√3) | |
| 2 |