dowod
geo ana: W stożek którego przekrojem jest trójkąt równoboczny wpisano walec o największej
objętości.Udowodnij że objętość tego walca jest równa objętosci kuli wpisanej w ten stożek.
1 kwi 14:37
Jerzy:
Trzeba policzyć obie te objętości.
1 kwi 14:40
1 kwi 14:42
Jerzy:

V
w = πr
2*h
H − wysokość trójkąta
1 kwi 14:46
geo ana: Nie rozumiem tego ...
1 kwi 15:11
Jerzy:
A konkretnie czego ?
1 kwi 15:20
geo ana: Vkuli
1 kwi 15:21
Jerzy:
| | 1 | | a√3 | |
Promień kuli to |
| H , gdzie H = |
| ( wysokość trójkąta równobocznego) |
| | 3 | | 2 | |
1 kwi 15:24
geo ana: Vk=4/3*pi*R3
Vk=4/3*pi*(1/3 * apierw3/2)3=4/3*pi*(apierw3)3/216=a3(pierw)3*pi/162
?
1 kwi 15:40
Jerzy:
Tak.
1 kwi 15:48
geo ana: Jerzy tutaj cos mi nie wychodzi:
Vw=pi*r2*h
H−h/r=H/(a/2)
Hr=(H−h)(a/2)
Hr=(Ha)/2 − (ha)/2
2Hr=Ha−ha
ha=Ha−2Hr
h=(Ha−2Hr)/a=H(a−2r)a
H=apier3/2
h=(apier3/2 * (a−2r))/a
1 kwi 15:54
Geo ana: Panie Jerzy proszę o pomoc.
1 kwi 16:26
geo ana: podbijam.
1 kwi 17:39