Logarytmy zadania
Michael:
Witam, Prosiłbym o rozwiązanie, i jeśli da radę to o wytłumaczenie

Ciemny jestem
1. Oblicz:
log
3 98, wiedząc że log
3 7 = 1,77 oraz log
3 2 = 0,63
2. Oblicz:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) log |
| 2 + log |
| 1,5 + log |
| 5 = ... |
| | 15 | | 15 | | 15 | |
b) (2 log
12 6 − log
12 4)
2 =...
Tutaj ma być log z małym 12 ale coś nie działa wpisanie 12
3.Rozwiąż równanie:
a) log
7 x = −2
b) log
x 5 = {1}{2}
4. Oblicz:
a) log
2(log
2 16) = ...
b) 16
log4 7 = ...
c) log
4 √4 = ...
d) log
5 5
√5 = ...
1 kwi 16:25
Jerzy:
1)
= log32 + 2log37 = ... i podstaw.
1 kwi 16:42
Jerzy:
2)
a) = log1/15(2*1,5*5) = log1/1515 = −1
1 kwi 16:44
Janek191:
z.3
| | 1 | |
a) log7 x = − 2 ⇔ x = 7−2 = |
| |
| | 49 | |
b)
| | 1 | |
logx 5 = |
| ⇔ x12 = 5 ⇔ x = 25 |
| | 2 | |
1 kwi 19:02
Janek191:
4.
a) log2 ( log2 16) = log2 4 = 2
1 kwi 19:03
Jerzy:
Janek ...szkoda czasu dla lenia
1 kwi 19:04
Janek191:
b) 16log4 7 = (42}log 4 7 = 4 2 log4 7 = 4 log 4 72 = 49
1 kwi 19:05
Michael: @Jerzy
Jak się robi to 1 zadanie ? Bo nie rozumiem.. Nic mi po rozwiązaniu jak nie wiem jak to jest
zrobione : (
1 kwi 20:22
1 kwi 20:31
Michael: Okey, rozumiem

Zrobiłem już wszystkie oprócz:
(2 log
12 6 − log
12 4)
2 =...
Ktoś mógłby wyjaśnić jak to zrobić ? Nie wiem jak podnosić do tej dwójki, później dzielenie jak
mniemam
1 kwi 21:11
Michael: Ktoś pomoże ?
2 kwi 10:15
Powracający: = (log
129)
2 i tak bym to zostawil ale mozesz probowac to rozpisywac =
log
129*log
12}9
| | log312 | | log3(3*4 | | 1+log34 | |
log129=l |
| = |
| = |
| nawet jsli podniesie sie do |
| | log39 | | 2 | | 2 | |
potegi drugij etraz to ladna liczba nie wyjdzie (no ale wcale nikt nie powiedzial ze musi .
2 kwi 10:42
Powracający: ma byc odwrotnie
| | log39 | | 2 | |
log129= |
| = |
| |
| | log312 | | 1+log34 | |
2 kwi 10:44
Michael: Aa i mam pytanie co do..
b) z 3 zadania
Czy tam x nie powinno być 10 ? Bo Janek wyżej napisał, że 25
2 kwi 12:56
Jerzy:
x1/2 = 5 ⇔ √x = 5 ⇔ x = 25
2 kwi 12:57
Powracający: No to rzeczywiscie masz duzy problem

x
1/2 to nie jest to samo co x*U{1}[2}
z definicji logarytmu log
ab=c to a
c=b
to x
1/2=5
ale przeciez x
1/2=
√x
to
√10 czy
√25 da 5?
2 kwi 13:04