trygonometria
Maryla27: Proszę o pomoc
| | 1 | |
Oblicz sinα + cosα, jeśli sinα= |
| |
| | cosα | |
Czy poza podstawieniem sinα można z tym coś zrobić?
30 mar 12:47
kochanus_niepospolitus:
(sinx + cosx)2 = 1 + 2sinxcosx = 1 + 2 = 3 ⇒ sinx + cosx = +/− √3
30 mar 12:49
Maryla27: Bardzo dziękuję.
30 mar 12:52
relaa:
| | 1 | |
Jeśli sin(x) = |
| to dla cos(x) ≠ 0 mamy sin(2x) = 2 co jest sprzeczne, więc |
| | cos(x) | |
nie istnieje taki kąt.
Dodatkowo |sin(x) + cos(x)| ≤
√2, zatem sin(x) + cos(x) ≠ ±
√3.
30 mar 13:55
30 mar 16:15