1 | ||
α ∊(0,90) , sinα = | . Oblicz sin α + cosα | |
2cos α |
1 | ||
No i wszystko niby spoko, podkładając sinα = | do jedynki trygonometrycznej | |
2cos α |
1 | ||
cos2 α +( | )2 =1 | |
2cos α |
1 | ||
cos4 α − cos2 α + | =0 | |
4 |
1 | ||
t2−t+ | =0 | |
4 |
1 | 1 | |||
t1= | ⇒ cos2 α = | |||
2 | 4 |
1 | 1 | |||
cos α = | . No i teraz pytanie : podkładając cos α = | do kolejnej jedynki | ||
4 | 4 |
1 | √15 | |||
trygonometrycznej mamy : cos2α+sin2α =1 ⇒ sin2α = 1 − | ⇒ sinα= | |||
16 | 4 |
1 | 1 | |||
Natomiast podkładając cos α = | do sinα = | otrzymuje sinα= 2 | ||
4 | 2cos α |
1 | 1 | |||
t1 = | ⇒ cos2x = | − nie mam pojecia co tutaj zrobiłeś | ||
2 | 4 |
1 | ||
sinα= | /*2cosα | |
2cosα |
1 | ||
obliczyłeś : t= | ⇔ | |
2 |
1 | 1 | √2 | ||||
cos2α= | i cosα>0⇔cosα= | = | ||||
2 | √2 | 2 |
1 | ||
[ tu masz błąd, bo napisałeś, że cosα= | ] | |
4 |
1 | ||
sin2α+( | )2=1 i sinα>0 | |
√2 |
1 | √2 | |||
sin2α= | ⇔sinα= | |||
2 | 2 |
√2 | √2 | ||
+ | =√2 | ||
2 | 2 |
a | b | |||
α −−− kąt ostry z założenia to sinα= | , cosα= | i a2+b2=c2 | ||
c | c |
√2 | ||
sinα+cosα= 2* | =√2 | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |