prosze bardzo o pomoc
mateo: dany jest trojmian kwadratowy (m2+5m−6)x2 −2(m−1)x+1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m
dla których iloczyn dwóch róznych pierwiastków tego trojmianu jest najwiekszy w przedziale
(−6,1) .
Oblicz te wartosć mógłby ktos zrobic to zadanie poniewaz kompletnie go nie rozumiem poza tym ze
Δ>0 i x1*x2 musi byc min
29 mar 22:53
29 mar 23:00
kochanus_niepospolitus:
masz nas za idiotów?
29 mar 23:00
mateo: tak to prawda ze dałem i wcale nie czekam na gotowca poniewaz jak panstwo zrobicie za mnie
zadanie to nic sie nie naucze... wkleilem jeszcze raz zadanie poniewaz potrzebuje pilnie znac
odpowiedzi na moje pytania.
29 mar 23:05
kochanus_niepospolitus:
Dając drugi raz zadanie, nie umieszczasz tu żadnych pytań na które 'pilnie' musisz znać
odpowiedź.
Podajesz samą treść + to czego się dowiedziałeś się w poprzednim temacie.
Nic 'od siebie' nie dałeś. Nic a nic ... nie chcesz gotowca, a jednak chcesz by ktoś Ci to
rozwiązał ... więc jednak chcesz gotowca.
29 mar 23:06
kochanus_niepospolitus:
a rozwiązanie jest proste. Musisz policzyć i sprawdzić:
1) kiedy Δ > 0 (co by były dwa różne pierwiastki)
2) kiedy x
1*x
2 ma największą wartość ... a ze wzorów Viete'a doskonale wiesz, że
| | c | | 1 | |
x1*x2 = |
| , czyli w Twoim przypadku x1*x2 = |
| |
| | a | | m2+5m−6 | |
| | 1 | |
3) największą wartość wyrażenie |
| przyjmie wtedy, gdy mianownik będzie najmniejszy |
| | m2+5m−6 | |
(ale nadal > 0).
dlatego patrzysz na wielomian: W(m) = m
2+5m−6 i szukasz tutaj wierzchołka paraboli (oraz
jego wartości)
I tu znowu kłaniają się odpowiednie wzory
29 mar 23:09
mateo: wiem czego chce... chcialbym sie dowiedziec jak obliczyc p i dlaczego tylko zajmujemy sie
| | 5 | |
wpólczynnikiem a, bo jak ktos juz wczesniej dal mi odp ze p=− |
| to tylko wychodzi taka |
| | 2 | |
odp z m
2+5m−6
29 mar 23:10
mateo: kiedy licze Δ to wychodzi m<1 ale nie rozumiem 3 pkt mogłbym proic o wytłumaczenie ?
z gory dziekuje
29 mar 23:12
29 mar 23:13
kochanus_niepospolitus:
patrz: postać kanoniczna
29 mar 23:13
Janek191:
A nie m < − 1 ?
29 mar 23:13
kochanus_niepospolitus:
3)
| | 1 | |
masz wyrażenie: |
| . |
| | jakaś liczba | |
Kiedy to wyrażenie będzie największe? A wtedy ... gdy mianownik będzie jak najmniejszy (ale
dodatni)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
np. |
| będzie większe od |
| ale także większe od |
| |
| | 0.0001 | | 0.1 | | −0.0001 | |
29 mar 23:14
mateo: delta na pewno jest m<1
29 mar 23:15
mateo: jezu rozumiem nie wiem jak mam dziekowac naprawdę dziekuje kochanus niepospolitus
29 mar 23:17
kochanus_niepospolitus:
sprawdźmy:
Δ = 4(m−1)2 − 4(m2+5m−6) = 4[ (m−1)2 − (m−1)(m+6)] = 4(m−1)(m−1 − m − 6) = 28(1−m)
no i masz rację ... m<1
29 mar 23:19
mateo: juz zrobiłem to zadanie a najwazniejsze zrozumialem dziękuje...
29 mar 23:22