29 mar 16:14
clown: pomoże ktoś jak to OBLICZYĆ bo mi wychodzi H=0
29 mar 16:24
clown: pomocy
29 mar 16:29
kochanus_niepospolitus:
to pokaż swoje obliczenia
poszukamy błędu
29 mar 16:37
Adamm: pokaż swoje obliczenia
29 mar 16:37
clown: √32−H2+√36−H2=2√17 /2 H∊(0,4√2)
32−H2+36−H2=68
H=0
29 mar 16:40
kochanus_niepospolitus:
a + b = c /2
(a+b)2 = c2
a2 + 2ab + b2 = c2
29 mar 16:41
kochanus_niepospolitus:
ehhh ... to podnoszenie
2
29 mar 16:41
Jerzy:
Ale plama ! (a + b)2 = a2 + b2 ?
29 mar 16:42
Adamm: popatrz
załóżmy masz jakąś liczbę, 3 oraz 2
masz wyrażenie 3+2=5
teraz biorąc potęgi 32+22=13, ale jeśli dodasz i spotęgujesz to otrzymasz (2+3)2=52=25
to co zrobiłeś jest że tak powiem "nielegalne"
29 mar 16:42
Jerzy:
Nielegalne .... ? , kompromitujące !
29 mar 16:44
Alky: Oj tam, że od razu nielegalne ... Może kolega po humanistyce i chce przełamać konwencje ?
29 mar 16:44
Alky: Spokojnie Jerzy, zdarzyło się, ale będzie pamiętał. Każdy kiedyś walnął jakąś gafę
29 mar 16:45
clown: aa no tak

dziękuję
29 mar 16:46
Adamm: nielegalne to dobre określenie
wszystko zależy od naszych własnych definicji
np. załóżmy że mamy grupę składającą się z 0 oraz 1 z mnożeniem 0*1=0, 1*1=0 oraz dodawaniem
1+1=0, 1+0=1
tutaj (x+y)2=x2+y2
29 mar 16:48
Adamm: raczej "mamy ciało"
29 mar 16:48
clown: mój nick pasuje do danej sytuacji
29 mar 16:50