ostrosłup i odległość
xyz: W ostrosłupie wszystkie ściany są trójkątami. Trzy krawędzie wychodzace z danego wierzchołka są
parami prostopadłe i mają długość: 6 dm, 8 dm, 8 dm. Oblicz odległość tego wierzchołka od
przeciwległej ściany ostrosłupa. Wynik podaj z dokładnością do 0,1 dm.
W odp 12√34\17dm (≈4,1dm)
Proszę o rysunek i rozwiazanie krok po kroku.
22 sty 22:18
Bogdan:

h =
√64 − 32 = 4
√2, y =
√36 − H2 , x =
√h2 − H2 =
√32 − H2
x + y =
√100 − 32 =
√68 = 2
√17 ⇒
√32 − H2 +
√36 − H2 = 2
√17
Po rozwiązaniu ostatniego równania otrzymamy H
22 sty 23:50
xyz: Dzięki za pomoc.
23 sty 16:07