Funcja
Fanabela: Funkcja f przyporzadkowuje parametrowi p sumę szescianow pierwiastków równania
x2+px+p2=0. Wyznacz dziedzine i zbior wartości funkcji f. Funkcja wyszła mi
f(x)=−x3−32x2, ale dziedzina i zbior nie zgadzają się z odpowiedziami.
Prawidłowe odp. D=(−∞,0) U(2,∞) zw=(−∞,−2)U(0,∞)
27 mar 20:47
27 mar 20:57
Antonni: A delta uzwzglednina zeby istnialy pierwiastki ?
| | 3 | |
nie f(x) tylko f(p)= −x3− |
| p2 |
| | 2 | |
27 mar 20:59
Fanabela: Ok. Teraz wyszło. Bardzo dziękuję za pomoc.
27 mar 21:23