Zadanie z parametrem
cotyniepowiesz98: Funkcja f przyporządkowuje parametrowi p sumę sześcianów pierwiastków równania
x2+px+p/2=0. Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji.
Dziedzinę obliczylam x nalezy (−nieskonczonosc, 0) v (2,nieskonczonosc).
Jak wyznaczyc zbiór wartości?
5 gru 18:30
Omikron: Zacznij od zapisania wzoru funkcji
5 gru 18:32
cotyniepowiesz98: Tzn?
5 gru 18:33
Omikron: f(p)=x13+x23
Rozpisz to tak by móc skorzystać ze wzorów Vieta i wszystko uzależnić od p.
5 gru 18:37
Adamm: Δ=p2−2p≥0 ⇔ p∊(−∞;0>∪<2;∞)
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22)=
=(−p)((x1+x2)2−3x1x2)=(−p)((−p)2−3p/2)=−p2(p−3/2)=f(p)
liczysz pochodną i sprawdzasz
5 gru 18:40
cotyniepowiesz98: Skąd te −p przed nawiasem ?
5 gru 20:44
cotyniepowiesz98: Już wiem
5 gru 20:45