Nie rozumiem zapisu
Paula: Rozwiązałam zadanie i wyniki mi wychodzą dobrze, tylko jak sprawdzam zapis, to jest on inny niż
powinien być. Może mi ktoś wytłumaczyć na czym to polega, tzn kiedy piszemy tak, a kiedy tak?

Dla jakich wartości parametru k ciąg jest rosnący?
a) a
n = (k
2 −1)n +4
k
2 −1 >0
k > −1 ⋀ k > 1 (nie jestem pewna tego znaku ⋀)
k ∊ (−
∞, −1) ∪ (1,
∞)
b)a
n = (3−k
2)n
3−k
2 > 0
k > −
√3 ⋀ k >
√3
moja odp : k∊ (−
∞ ,−
√3 ) ∪ (
√3,
∞)
a powinna być taka k ∊ ( −
√3 ,
√3 )
I nie rozumiem dlaczego.
27 mar 17:19
Adamm: a) an+1−an=k2−1>0
k>1 ∨ k<−1
b) an+1−an=3−k2
3−k2>0
k2−3<0
−√3<k<√3
27 mar 17:27
XX: Aha, czyli musze wykonać to działanie a
n+1 − a
n, tak?
27 mar 17:28
Paula: Ale nie rozumiem, po co mam liczyć an+1 − an ?
27 mar 17:30
Paula: Przecież n nie jest mi do niczego potrzebne tutaj, chyba.
27 mar 17:31
Adamm: masz sprawdzić dla jakiej stałej k zachodzi ∀n≥1an+1>an ⇔ ciąg an jest rosnący
27 mar 17:32
Paula: A dlaczego tutaj jest tak k >1 ∨ k <−1 ?
27 mar 17:48
Paula: Chodzi mi o tę zmianę znaku tutaj k <−1
27 mar 17:49
Paula:
27 mar 18:48
27 mar 18:49