Wielomian
Krystek: Wielomian W(x)=x3+ax2+bx+c ma trzy pierwiastki rzeczywiste,które tworzą ciąg arytmetyczny o
różnicy −2.
Oblicz współczynniki a,b,c wiedząc,ze W(−3)=−48
moje rozwiązanie
m+2,m,m−2 trzy kolejne liczby o różnicy −2
W(−3)=(−m−1)(−3−m)(m−5)=−48
−m−1=−48 ,−3−m=−48,m−5=−48
m=47 , m=45 ,m=43
więc będzie to chyba tak
47,45,43 lub 45,43,41 lub 43,41,39
nastepnie
W(x)=(x−47)(x−45)(x−43) i tak dla pozostałych dwóch przypadków ,czy to jest poprawnie ?
27 mar 16:00
Adamm: nie jest poprawnie
27 mar 16:01
Janek191:
m + 2, m, m − 2
w(x) = ( x − m −2)*( x − m)*( x − m + 2)
W( −3) = ( − 5 − m)*( − 3 − m)*( −1 − m) = − 48
( m + 5)*( m + 3)*( m +1) = 48
m = 1
Mamy miejsca zerowe.
3, 1, −1
W(x) = ( x − 3)*( x − 1)*( x + 1)
27 mar 16:12
Krystek: dlaczego nie porównujemy np.m+5=48=>m=43?
27 mar 16:15
Janek191:
Skąd się wzięło m + 5 = 48 ?
27 mar 16:17
Janek191:
x1,x2,x3 − miejsca zerowe, to
W(x) = x3 + a x2 + b x + c = (x −x1)*(x − x2)*(x − x3)
27 mar 16:19
Adamm: Janek191, kolega chyba myśli że skoro a*b=0 ⇒ a=0 lub b=0 to działa też to w ogólności
27 mar 16:20
Adamm: w sensie: zamiast 0 może być dowolna liczba
27 mar 16:21
Krystek: ok,nieważne,pomyliło mi się

skąd sie wzięło
m=1?
27 mar 16:21
27 mar 16:24
Krystek: ok,wszystko jasne ,dzięki za pomoc
27 mar 16:27
Janek191:
6*4*2 = 48
27 mar 16:29