calki
calka: Mam zagadnienie poczatkowe
y'=e−t+y3+1
y(0)=0
Chce oszacowac max|f(t,y)|=max|e−t+y3+1|≤|e−t|+|y3|+|1|=e−t+|y|3+1≤jak dalej
oszacowac?
26 mar 19:35
calka: Dodam jeszcze, ze f(t,y) jest ciagla na pewnym prostokacie R={(t,y):0≤t≤a; |y|≤b}, gdzie a,b>0.
Dla (t,y)∊R
max|f(t,y)|=max|e−t+y3+1|≤|e−t|+|y3|+|1|=e−t+|y|3+1≤jak dalej oszacowac?
26 mar 19:42
calka:
|y|3≤b3, bo |y|≤b
a jak oszacowac e−t?
e−t≤e−a, bo t≤a ? to mi za duzo nie dalo
26 mar 20:32
Adamm: e−t≤e−0=1
26 mar 20:33
calka: A dlaczego za t wstawiam 0?
26 mar 20:38
26 mar 20:39
calka: wiem jak wyglada funkcja wykladnicza
26 mar 20:41
calka: | | 1 | |
Chodzi o to, ze e−t= |
| jest malejaca i dla t∊[0,+∞) przyjmuje wartosci (0,1] a dla |
| | et | |
t=0 wartosc tej funkcji to 1. Przedzial w prostokacie mamy 0≤t≤a. Zatem dla t=a wartosc
funkcji bedzie juz na pewno mniejsza od 1.
Tak?
26 mar 20:52
calka: ?
26 mar 21:36
calka: tak?
27 mar 18:42