dane sa wielomiany
Pysia: Pomoże ktoś rozwiązać takie zadanko

Dane są wielomiany: K(x)=4x4+8x3−3x2−7x−2 oraz S(x)=x+2.
a) wykonaj dzielenie wielomianu K(x) przez wielomian S(x). Wynik oznacz P(x).
b) sprawdź, czy istnieją takie liczby a i b, aby wielomian W(x)=(2x2−x+a)×(2x+b)−P(x) był
wielomianem zerowym.
26 mar 18:55
Adamm: a) schemat Hornera
b) kiedy dwa wielomiany są równe? kiedy są tego samego stopnia, i mają takie same współczynniki
26 mar 18:57
Pysia: Schemat hornera czyli muszę zrobić ta tabelke i dzielić wielomian k (x) przez x= −2 ?
26 mar 19:03
Powracający: a) lub podziel pisemnie
26 mar 19:05
26 mar 19:06
Adamm: gdyby nie było napisane że trzeba podzielić, to wystarczyłoby policzyć K(−2)
26 mar 19:06
Pysia: Dziękuję Ci bardzo
26 mar 19:11