przekrój szescianu
StrasznyNieogar:

Sześcian o krawędzi 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i tworzącą z
płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60 stopni. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
DB = 3
√2
|OCp| = 3
√2/2
1. Sprawdzam czy przekrój jest trapezem czy trójkątem. Jest trapezem.
2. Liczę wysokość trapezu GO
3. Jak policzyć górną podstawę? Próbowałem z podobienstwa trojkątów
ΔDpBpCp ~~ ΔFECp
|OpCp| = 3
√2/2
|GCp| = |OpCp| − |OpG|
|OOp| = 3 więc
|OpG| =
√3/3
|GCp| = 3
√2/2 −
√3/3
| |GCp| | |
Podobienstwo k = |
| |
| OpCp | |
k = 9 −
√6/9
FE = k *|DpBp|
FE= 9
√2 − 2
√3/6
I pole wychodzi źle.. Jakbyście to zrobili?
Wiem, że ciężko zrozumieć te wypociny, ale jak coś nie zrozumiale to pytajcie