wielomiany
Nina : Dany jest wielomian W(x)=(x−2)(x2−2mx+1−m2) gdzie m∈R
a) Dla m=1 rozwiąż W(×) = 0
b) Dla jakich wartości parametru m, wielomian ma trzy różne pierwiastki?
25 mar 18:11
XYZ: a) W(x) =(x−2)(x2−2x)
W(x) =0 gdy (x−2)(x2−2x)=0 stad (x−2) =0 wiec x=2 (x2−2x)=0 x(x−2)=0 wiec x=0 lib x=2
25 mar 18:29
Nina : Mógłby ktoś rozwiązać zadanie ?
25 mar 19:02
Pytający:
a) Masz rozwiązane.
b) Mógłby ktoś − Ty możesz.

W(x)=(x−2)(x
2−2mx+1−m
2)
Wielomian ten ma co najmniej jeden pierwiastek (miejsce zerowe) dla x=2 (ze względu na czynnik
(x−2), który się wyzeruje, gdy podstawisz właśnie x=2).
Zatem, aby W(x) miał trzy różne pierwiastki, czynnik (x
2−2mx+1−m
2) musi mieć dwa różne
pierwiastki różne od x=2.
Stąd pytanie, kiedy równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki?
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
25 mar 19:18