Pochodna
Wilk: W punktach x1, x2 funkcja 2x3−15ax2+24a2x+3, gdzie x∊R, ma odpowiednio maksiumum i minimum.
Wyznacz
liczbe a,dla której spełniony jest warunek: x1=2x2
Prosiłabym o pomoc, albo jakieś wskazówki. Policzyłam jedynie w tradycyjny sposób − pochodna,
wyznaczenie maksimum i minimum i dalej nie wiem co robić.
23 mar 19:29
Jack: było już...
23 mar 19:40
23 mar 19:43
Adamm: właśnie tak myślałem że źle przepisane, bo z tego warunku wynika ze a=0, ale
a=0 być nie może, więc nie ma rozwiązań
23 mar 19:46
Jack: witaj Adamm,
no tak widzisz ludzie robia, ze zle przepisuja...
23 mar 19:49
Adamm: cześć
23 mar 19:49
Wilk: Faktycznie, mój błąd. Dziękuję.
23 mar 20:33