Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x2 – mx + m + 1 = 0 ma dwa ró
yeeelyy: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x2 – mx + m + 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste dodatnie x1 i x2 takie, że zachodzi nierówność x13 + x23 > x1 + x2.
Jak wypisać tutaj założenia i jak to obliczyć? Bo wychodzi mi Δ=0, a mają być dwa rozwiązania i
już na starcie nie ogarniam.
22 mar 17:10
Pytający:
Warunki:
1. Δ>0 // dwa różne pierwiastki rzeczywiste
2 .x
1x
2>0
3. x
1+x
2>0 // dodatnie
4. x
13+x
23>x
1+x
2 // z treści
(x+y)
3=x
3+3x
2y+3xy
2+y
3 ⇒ x
3+y
3=(x+y)
3−3xy(x+y)=(x+y)((x+y)
2−3xy)
Czyli czwarty warunek można zapisać:
4. (x
1+x
2)((x
1+x
2)
2−3x
1x
2)>x
1+x
2 // mamy założenie, że x
1+x
2>0 stąd możemy podzielić
stronami
4. (x
1+x
2)
2−3x
1x
2>1
Wzory Viete'a:
1403
1. Δ>0
Δ=(−m)
2−4(m+1)=m
2−4m−4
Δ
m=(−4)
2−4*(−4)=32
m
2=2+2
√2
m∊(−
∞,2−2
√2)∪(2+2
√2,
∞)
Pozostałe 3 przypadki sam rozwiąż ze wzorów Viete'a (a=1, b=−m, c=m+1).
Ostateczna odpowiedź to część wspólna wszystkich 4 przypadków:
1.∧2.∧3.∧4.
22 mar 17:58
parametr:
Jaka Δ=0 ? ( bzdura)
Parametr m musi spełniać układ warunków
1/ Δ>0 ⇒ m
2−4m−4 >0 Δ
m= 16+16
√Δm=4
√2
m
1=2+2
√2 , m
2= 2−2
√2
m∊(−∞, 2−2√2)U (2+2√2,∞)
2/ x
13+x
23=(x
1+x
2)
3−3x
1*x
2(x
1+x
2)
zastosuj wzory Viete
'a
x
1+x
2=m i x
1*x
2=m+1
otrzymujesz nierówność
m
3−3*(m+1)*m−m>0 ⇒m
3−3m
2−4m>0⇒ m(m−4)(m+1)>0
m∊(−1,0) U(4,∞)
teraz jako odpowiedź wyznacz część wspólną tych dwu warunków
i po b
ólu
22 mar 18:00
parametr:
Jeszcze nie doczytałam (sorry)
3/ obydwa pierwiastki dodatnie
czyli
x
1+x
2>0
i x
1*x
2>0
powodzenia
22 mar 18:02