3 technikum
Fruuu: Nie wiem jak zacząć... W trapezie ABCD o podstawach AB i CD dane są długości przekątnych |AC|=8
i |BD|=12 oraz pola PABG=18 i PCDG=2. Punkty E i F są środkami odpowiednio przekątnych
BD i AC. Oblicz pole trapezu ABEF.
22 mar 13:02
wmboczek: trójkąty są podobne w pewnej skali
22 mar 13:05
Fruuu:
22 mar 13:05
Fruuu: No tak, k
2=18/2, czyli skala podobieństwa wynosi 3. A co dalej?
22 mar 13:06
wmboczek: dalej jakie są boki tych trójkątów, jaka jest zależność między polami
22 mar 13:16
22 mar 13:19
Fruuu: Wielkie dzięki za pomoc!
22 mar 13:29