Napisz równanie symetralnej
Magda4: Napisz równanie symetralnej odcinka AB, gdy A =(−6,11) B (2, −1)
21 mar 22:13
zef: wyznacz yab, oraz wiesz że iloczyn współczynników kierunkowych prostej i do niej symetralnej
będzie równy −1, oraz że punkt S który jest środkiem AB należy do symetralnej.
21 mar 22:15
Mila:

Symetralna odcinka to zbiór wszystkich punktów płaszczyzny jednakowo
odległych od końców tego odcinka.
A =(−6,11) ,B (2, −1)
P(x,y)− dowolny punkt symetralnej AB
√(x+6)2+(y−11)2=
√(x−2)2+(y+1)2⇔
(x+6)
2+(y−11)
2=(x−2)
2+(y+1)
2⇔
16x−24y+152=0 /:8
m: 2x−3y+19=0
21 mar 22:45
21 mar 22:55