Wyznacz współrzędne wierzchołka D.
Magda4: Punkty A(−9,3), B (3,−11) C(9,2) są kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Wyznacz
współrzędne wierzchołka D.
21 mar 22:11
Jerzy:
Trzy proste i punkt przecięcia dwóch z nich.
Albo wektorami.
21 mar 22:27
prostokąt:
| | xA+xC | | yA+yC | |
S( |
| , |
| ) =........ |
| | 2 | | 2 | |
D(2x
S−x
B, 2y
S−y
B)=.............
21 mar 22:34
21 mar 22:55
adam:
prosta AB y = −(7 x)/6 − 15/2
prosta BC y = (13 x)/6 − 35/2
układ równań:
prostopadła do AB w A {y = (6 x)/7 + 75/7
prostopadła do BC w C {y = 80/13 − (6 x)/13
D(−83/24,31/4)
i otrzymaliśmy czworokąt, który nie jest prostokątem.
Stąd wniosek, że punkty A(−9,3), B (3,−11), C(9,2) nie tworzą kąta prostego.
22 mar 11:03
Antonni: adam miej troche ambicji .
Przeciez czytales komentarz kwadrat
22 mar 13:25