Oblicz objętość
Magda4: Przekątna prostopadłościanu ma długość 8 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
30°.Przekątna jednej ze ścian bocznych jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem
45°.Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
21 mar 21:31
Michał :): Masz kąty − działaj na nich ! Masz dł. przekątnej (8) i kąty(30,45) − możesz wyliczyć przekątną
podstawy , krawędź
boczną , krawędź podstawy i jazda !
21 mar 21:56
21 mar 22:56
kwadrat:
Wiesz już dlaczego nie otrzymujesz odpowiedzi?
21 mar 22:57
adam:
przekątna prostopadłościanu = 8
kąt nachylenia przek. do podstawy = 30°
przekątna podstawy = 4√3
wysokość prostopadłościanu = 4
kąt nachyl. przekątnej ściany = 45°
1. krawędź podstawy = 4
2. krawędź podstawy = 4√2
objętość prostopadłościanu = 4*4*4√2=64√2
22 mar 10:15