Oblicz granice ciągu:
Monika: Oblicz granice ciągu:
lim n−> (nieskonczoności) (n−1 − √n2 +2n −1)
21 mar 20:38
tyokke: spróbuj to przemnożyć tak żeby powstał wzór skróconego mnożenia, coś jak usuwanie
niewymierności z mianownika
21 mar 20:39
Monika: mógłbyś/ mogłabyś chociaż zacząć? będę mega wdzięczna
21 mar 20:40
21 mar 20:42
: ((n−1) − √n2 +2n −1)*((n−1) + √n2+2n−1
(n−1)+√n2+2n−1
21 mar 20:44
Monika: moim 'a' jest to co pod pierwiastkiem a 'b' −n?
21 mar 20:44
kochanus_niepospolitus:
a = (n−1)
b = √...
21 mar 20:46
Monika: i teraz wyłączam n przed nawias czy najpierw mnożę?
21 mar 20:49
kochanus_niepospolitus:
najpierw pomnóż ... w licznik masz wzór skróconego mnożenia (i po to robi się to przejście)
21 mar 20:50
Monika: pomnożyłam i wyszło mi..
−4n / n−1+√n2+2n−1
21 mar 20:55
kochanus_niepospolitus:
i teraz 'wyciągasz' przed nawias 'n' w liczniku i mianowniku
w liczniku winno być −4n +2
21 mar 20:57
Monika: −4n+2/n+√n2= n(−4+2/n)/n(2) = −2
21 mar 21:00
Monika: Jestem nowym użytkownikiem i mam pytanie..
Można jakiś nie wiem nr gadu bezpośrednio do Ciebie? czy coś..
21 mar 21:02
kochanus_niepospolitus:
tak ... tylko tam 'pod pierwiastkiem' jeszcze parę innych składników masz ... nie zapominaj o
nich
21 mar 21:03
kochanus_niepospolitus:
ojjj ... gg nie używałem od jakiś 10 lat

, nawet nie wiem czy hasło do tego pamiętam
21 mar 21:04
Monika: które dążą do 0, jeśli by Ci się przypomniało to odezwij się

Dobrze tłumaczysz a mi bardzo
zależy na ogarnięciu tego.. 1398646
21 mar 21:07
kochanus_niepospolitus:
oczywiście ... one dążą do 0 ... ale tak długo jak długo piszesz limn−>+∞ tak długo nie
możesz o nich 'zapomnieć'
21 mar 21:07
Monika: tak, dzięki za przypomnienie i ogólnie za pomoc, a może adres email?
21 mar 21:09
kochanus_niepospolitus:
licznik:
| | 3 | | 4 | | 1 | |
2*( |
| )n − 6*( |
| )n − 4*( |
| )n |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
21 mar 21:36
21 mar 22:06
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | |
lim (1 + |
| )n = lim (1 + |
| )n/4 *4 = |
| | | | | |
21 mar 22:08
kochanus_niepospolitus:
= (e1)4 = e4
21 mar 22:13
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
= lim (1 + |
| )(n−1) * (n−2)/6 * 6/(n−2) = |
| | | |
| | 1 | |
= lim ((1 + |
| )(n−2)/6 )(n−1) * 6/(n−2) |
| | | |
21 mar 22:27
kochanus_niepospolitus:
więc:
| | 1 | | 1 | | x | | x+h | | −h | |
f(x+h) − f(x) = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | x+h | | x | | x(x+h) | | x(x+h) | | x(x+h) | |
23 mar 19:56
kochanus_niepospolitus:
no i teraz:
| | f(x+h) − f(x) | | | |
limh−>0 |
| = limh−>0 |
| = |
| | h | | h | |
| | −h | | −1 | |
= limh−>0 |
| = limh−>0 |
| = ... ile  |
| | h*(x2+xh) | | x2 + xh | |
23 mar 19:59