oblicz granice
Zakuty: Oblicz granicę
lim √n2+2n−1 − n
21 mar 19:43
kochanus_niepospolitus:
| | a−b | | a+b | | a2−b2 | |
lim a − b = lim |
| * |
| = lim |
| |
| | 1 | | a+b | | a+b | |
zastosuj to 'standardowe' przekształcenie
21 mar 19:52
Zakuty: no własnie tak zrobiłem i costaje mi tylko 2n−1/ √n2+2n−1 +n noi co dalej
21 mar 19:56
Zakuty: n2 wyciagnac przed nawias czy jak ?
21 mar 19:57
kochanus_niepospolitus:
no i dzielisz licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika ... czyli przez .....
(werbele) n1
21 mar 19:58
kochanus_niepospolitus:
czyli ... właśnie ... wyciągasz n2 z pierwiastka (a 'n' z licznika)
21 mar 19:59
Zakuty: ja zatrzymalem sie na tym
| | | | | |
− | dzielone przez n2√1+2n/n2 − 1/n2 + | |
| | | |
21 mar 20:05
kochanus_niepospolitus:
| | n(2 − 1/n) | |
lim U{2n−1}{√n2+2n−1 = lim |
| |
| | n√1 + 2/n − 1/(n2) | |
zauważ, że:
√n2+2n−1 =
√n2(1 + 2/n − 1/n2) =
√n2*
√1 + 2/n − 1/n2 =
n1 *
√....
21 mar 20:07
Zakuty: tak tak ale pozniej masz jeszcze na dole w mianowniku n czyli co on bedzie przez n i wtedy n
skracam i zostaje mi u góry 2 na dole w pierwiastku jeden i za pierwiastkiem + 1 i wtedy mam
2/2 czyli 1

bo odpowiedz to 1
21 mar 20:10
kochanus_niepospolitus:
odpowiedzią jest '2'
21 mar 20:11
Zakuty: odpowiedzia jest 1 xD
wzor jest taki
lim ( √n2 + 2n −1 − n
21 mar 20:14
kochanus_niepospolitus:
tak jak wcześniej powiedziałem ... PRAWIDŁOWA odpowiedź to granica wynosi 2
21 mar 20:42
kochanus_niepospolitus:
tfu ... oczywiście, że granicą jest '2' ... bo co 'zgubiłeś' w mianowniku

−−− szukaj błędu
21 mar 20:43
kochanus_niepospolitus:
a ja później jak idiota ten błąd powielałem
21 mar 20:44