Na podstawie definicji zbadaj monotonicznosc funkcji f(x)=U {−6x+18}{x+3} w prz
moniq: Na podstawie definicji zbadaj monotonicznosc funkcji
| | −6x+18 | |
f(x)= |
| w przedziale (−3, +∞) |
| | x+3 | |
21 mar 15:45
Jerzy:
Założenie: x1 ; x2 ∊ D i x2 > x1
Teraz liczysz różnicę ; f(x2) − f(x1) = ... i ustalasz jej znak.
21 mar 15:47
21 mar 15:49
21 mar 15:50
moniq: Chodzi mi o ten ostatni krok w zadaniu ... Proszę niech ktoś mnie oświeci
21 mar 15:53
Jerzy:
Jeśli: x1 > x2 , to licznik jest ujemny, a mianownik jest dodatni, czyli lewa strona jest
ujemna.
21 mar 15:53
Jerzy:
Mianownik jest dodatni, bo to iloczyn dwóch liczb dodatnich.
21 mar 15:54
moniq: Okej licznik jest ujemny to widzę ale czemu mianownik dodatni
21 mar 15:54
Jerzy:
Wyjaśnienie powyżej.
21 mar 15:55
moniq: Skąd wiadomo że X1+3 i X2+3 są dodatnie
21 mar 15:55
Jerzy:
Jeśli x > − 3 ( a tak jest w założeniu ), to: x + 3
bo x + 3 > 0 ⇔ x > − 3
21 mar 15:56
Jerzy:
..to x + 3 > 0 miało być w pierwszej linijce
21 mar 15:57
moniq: Skąd założenie x>−3 a nie poprostu x≠−3
21 mar 15:58
moniq: Jeju wiem przecież jest dziedzina...
21 mar 16:01