Liczby .
Antonni: Zadanie nr 1.
a) Suma liczby trzycyrowej i liczby otrzymanej z zapisania cyfr poprzedniej liczby w odwrotnej
kolejnosci jest rowna 444
Roznica tych liczb wynosi 198
Wyznacz te liczbe trzycyfrowa wiedzac ze suma jej cyfr wynosi 6
b) Wyznacz wszystkie liczby trzycyfrowe spelniajace nastepujace dwa warunki
1. pierwsza cyfra jest 3 razy mniejsza od ostaniej cyfry
2. suma tej liczby i liczby otrzymanej z poprzedniej po przestawieniu dwoch ostatnich cyfr jest
podzielna przez 8 .
21 mar 09:46
kochanus_niepospolitus:
Antonnio −−− poprzedni kolor było o wiele lepszy
21 mar 09:48
Adamm: 1. a)
100a+10b+c+100c+10b+a=444
100a+10b+c−100c−10b−a=198
a+b+c=6
mamy układ równań, 3 równania, 3 niewiadome
21 mar 09:48
Antonni: Witam

W realu mam inaczej na imię
21 mar 09:49
Adamm: kochanus niepospolitus, nie zgadzam się
ten kolor bardziej mi się podoba
21 mar 09:50
kochanus_niepospolitus:
pierwsza cyfra 'zapisana na kartce; wygląda tak: ABC
jak ją zapisać 'po matematycznemu' ... o tak:
A*100 + B*10 + C
Druga liczba zapisana 'po matematycznemu: C*100+B*10+A
I mamy:
(A+C)*100 + 2B*10 + (C+A) = 4*100 + 4*10 + 4
21 mar 09:50
kochanus_niepospolitus:
tak naprawdę ... układ równań jest zbyteczny, ponieważ:
aby duma tych dwóch cyfr = 444
to C+ A = 4 + x*10 (bo tylko one maja wpływ na ostatnią cyfrę w sumie)
ale tak naprawdę to C+A = 4 ... ponieważ:
(C+A) mają wpływ na pierwszą cyfrę (=4) więc ich suma może wynosić CONAJWYŻEJ 4 ... czyli
wynosi 4
stąd:
C+A = 4
2B = 4 −> B = 2
Więc mamy opcje:
222 + 222
321 + 123
123 + 321
I patrzymy kiedy różnica tych dwóch liczb da 198
koooniec
21 mar 09:53
kochanus_niepospolitus:
2)
1. skoro pierwsza cyfra ma być '3 razy' mniejsza od ostatniej to mamy takie liczby tylko
możliwe:
1B3 , 2B6, 3B9
(czyli mamy łącznie już jedynie 30 takich liczb)
2. Warunek podzielności przez 8.
suma liczb 'AB3' + 'A3B' ma być podzielna przez 8 (gdzie A ∊ {1,2,3} ) i jak to zrobić?
21 mar 09:57
kochanus_niepospolitus:
pomyśl chwilkę i później Ci pokaże swój pomysł
21 mar 09:57
Antonni: Na razie dziekuje Wam
Sprawdze tez sobie ukladem ten podpunkt a)
Bedzie 321 .
21 mar 10:00
Antonni: Warunek podzielnosci prze 8 jest taki ze suma 3 ostatnich cyfr jest podzielna przez 8
21 mar 10:08
Adamm: 
przecież nie taki jest warunek podzielności przez 8
21 mar 10:12
kochanus_niepospolitus:
to niewiele Ci pomaga, suma tych dwóch liczb będzie liczbą 3 cyfrową
21 mar 10:12
Adamm: 100A+10B+3+100A+30+B≡3B+1 mod 8
wynika stąd że 3B+1 musi być podzielne przez 8
21 mar 10:14
Antonni: Juz mam
dwie ostatnie cyfry musza byc podzielne przez 4
bedzie tak 153 (jest podzielne prze z 8
226 (jest podzielne przez8
379 (jest podzielne przez 8 .
21 mar 10:15
kochanus_niepospolitus:
Adamm ... to co zapisałeś nie jest warunkiem podzielności przez 8, a rozwiązaniem dla jednej z
możliwych postaci liczby w tym konkretnym zadaniu.
Ogólny warunek podzielności przez 8 jest taki:
Liczba strwożona z trzech ostatnich cyfr jest podzielna przez 8
21 mar 10:17
kochanus_niepospolitus:
Antonnio
nie pisz skrótowo:
153 NIE JEST podzielne przez 8 (bo nie jest liczba parzystą

)
ale 153 + 135 = 288 JEST PODZIELNE przez 8
21 mar 10:18
Antonni: Co ja napisalem

liczby sa dobre ale nie sa podzielne przez 8
Nie mysle
21 mar 10:19
kochanus_niepospolitus:
ale czy to są wszystkie takie liczby?
21 mar 10:19
Adamm: kochanus, ty to lubisz się wymądrzać
21 mar 10:20
Antonni: Dziekuje Wam za cierpliwosc
21 mar 10:21
kochanus_niepospolitus:
dla jednych to jest wymądrzanie ... a ja po prostu dbam oto aby wszystko co się zapisuje miało
RĘCE I NOGI
Później przychodzi ktoś na forum i pisze: f(x) = x−1/x
2−x+3
| | x−1 | |
i się dziwi, że ktoś nie rozumie, ze to ma być: f(x) = |
| + 3 ... przecież to |
| | x2−x | |
logiczne, że to autor miał na myśli
Druga sprawa −−− jakby ktoś napisał: 153 jest podzielne przez 8 ... to jak niby sprawdzający
miałby na to zareagować?
21 mar 10:24
21 mar 10:25
Antonni: Wedlug mnie beda tylko te 3 liczby
153, 226 379
21 mar 10:26
Adamm: tak, ale cała sytuacja jest dosyć zabawna

mówiłem tylko że to co napisał
Antonni nie jest warunkiem podzielności przez 8
a ty mi mówisz że tylko poradziłem sobie z konkretnym przypadkiem
no przecież tak jest

nie chciałem mu recytować tylko wskazać błąd
21 mar 10:27
Antonni: Moja wina bo napisalem zle
Zamiast suma tej liczby i liczby po przesatwieniu dwoch ostanich cyfr jest podzielna przez 8
to napisalem jak napisalem (z rozpedu ucieszony ze mam te liczby
21 mar 10:29
kochanus_niepospolitus:
Antonni −−− ale zauważ to co Adamm pisał ... to co napisałeś TO NIE JEST warunek podzielności
liczby przez 8

Warunkiem NIE JEST, że [C
suma trzech ostatnich cyfr ma być podzielna przez 8 (prosty
przykład: 1032) tylko liczba utworzona przez 3 ostatnie cyfry ma być podzielna przez 8
21 mar 10:32
Antonni: Juz rozumiem swoj blad .
21 mar 10:38