Oblicz sinx, cosx
zaanetad: Oblicz sinx i cosx, jeśli:
a) sinx+cosx=3√55 i x∊(0;π2)
przeniosłam cosx na prawo i później podłożyłam pod jedynkę trygonometryczną, wyszło mi
wyrażenie kwadratowe więc zrobiłam, że cosx=t, ale delta wyszła ujemna.
Jak to zrobić?
21 mar 09:34
Jerzy:
sinx + cosx = √2sin(x +π/4)
21 mar 09:46
zaanetad: A skąd się to wzięło?
21 mar 09:51
21 mar 09:52
Adamm: Jerzy, to nie jest potrzebne do zadania
21 mar 09:52
Jerzy:
To jeden ze sposobów.
21 mar 09:55
zaanetad: A drugi jaki jest?
21 mar 09:55
Jerzy:
Ponieważ lewa strona jest dodatnia, możesz podnieść obie strony do kwadratu.
21 mar 09:56
zaanetad: A no tak

Dziękuje
21 mar 10:00
zaanetad: wyszło mi sin2x=2025 co zrobić z tym dalej?
21 mar 10:07
Jerzy:
| | arcsin(4/5) | |
Hmm ... x = |
| |
| | 2 | |
21 mar 10:08