matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
vin:
Oblicz objętość i pole całkowite ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=3 i wysokości bryły h=5
20 mar 14:36
Pytający:
994
5 − wysokość ostrosłupa
1
x −
wysokości podstawy
3
y − wysokość ściany bocznej a=3 h=5
a
2
√
3
P
p
=
4
1
a
2
√
3
*h
3
2
√
3
*5
15
√
3
V=
P
p
*h=
=
=
3
3*4
3*4
4
a
2
√
3
a*y
P
c
=P
p
+P
b
=
+3*
4
2
1
a
√
3
√
3
x=
*
=
3
2
2
√
3
√
103
y
2
=5
2
+(
)
2
⇒ y=
2
2
9
√
3
3
√
103
9(
√
3
+
√
103
)
P
c
=
+3*
*
=
4
2
2
4
20 mar 15:06
vin:
Dzięki wielkie.
20 mar 15:17