geometria analityczna
Tomaszek: | | 700 | |
Punkt A(23,22) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o polu |
| . Prosta AC zawiera |
| | 3 | |
przeciwprostokątną tego trójkąta, a prosta zawierająca przyprostokątną AB ma równanie
3y−4x+26=0.Środek okręgu wpisanego w trójkąt ABC ma współrzędne S=(−2,−3).Oblicz współrzędne
wierzchołków B i C
wyszło mi B(−1,−10) i C mi nie wyszedł.
1)Napisałem równanie okręgu wpisanego w trójkąt
2)policzyłem punkt P(2,−6) leżący na boku AB
3)|AP|+r=35+5=40
| | 4 | | 26 | |
4)policzyłem współrzędne wierzchołka B(x, |
| x− |
| ) ze wzoru |
| | 3 | | 3 | |
| | 70 | |
5)Obliczyłem długość 2 boku ze wzoru na pole P=1/2*a*b b= |
| |
| | 6 | |
6)napisałem prostą prostopadłą do AB przechodzącą przez punkt B
| | 3 | | 43 | |
7)nie mogłem policzyć wierzchołka C(x,− |
| x− |
| ) z tego samego wzoru z punktu 4) |
| | 4 | | 4 | |
20 mar 14:09
Tomaszek: up
20 mar 15:46
Tadeusz:
Przecież współrzędne punktu B możesz wyznaczyć
20 mar 15:56
Tomaszek: no to wyznaczyłem i wyszło mi B(−1,−10) , a jak mam B to i mam C, ale nie mogę tego dobrze
policzyć
20 mar 16:04
adam:
C(−31/3,−3) B(−1,−10) A(23,22) i wszytko się zgadza.
Podpowiem, że przyprostokątna BC to:
y = −(3 x)/4 − 43/4
20 mar 16:41
adam: Upss, raczej chodziło mi o przeciwprostokątną, że to:
y = (3 x)/4 + 19/4
20 mar 16:47
Tomaszek: jak policzyłeś prostą przeciwprostokątną?
20 mar 17:04
adam: Ze stycznej do okręgu przechodzącej przez A
20 mar 17:08
Tomaszek: rozumiem, ale nie wiem jak Ci to wyszło.
20 mar 17:13
20 mar 17:19
Tomaszek: | | 4 | | 26 | |
ja zrobiłem to tak y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | |
podstawiłem to do równania (x+2)
2+(y+3)
2=25
doszedłem do
(x−2)
2=0
x=2 i y=−6
20 mar 17:24
Tomaszek: B(−1,−10) mi wyszło
potem napisałem prostą prostopadłą przechodzącą przez punkt B(−1,−10)
| | 70 | |
Policzyłem z Pola długość boku BC= |
| |
| | 6 | |
i jest to odległość punktu B od C
| 4900 | | −3x | | 43 | |
| =(x+1)2+( |
| − |
| +10)2 |
| 36 | | 4 | | 4 | |
20 mar 17:36
Tomaszek: to wie ktoś co robię źle?
20 mar 18:04
adam: BC zgadza się: 35/3.
20 mar 18:05
adam: To teraz rozwiąż układ równań:
{prosta BC
{okrąg S=B r=35/3
20 mar 18:10
Tomaszek: no właśnie jakieś dziwne liczby mi wychodzą
| | 1225 | | 9 | | 18 | | 9 | |
x2+2x+1− |
| + |
| x2+ |
| x+ |
| =0 |
| | 9 | | 16 | | 16 | | 16 | |
| 25 | | 50 | | 1225 | | 9 | |
| x2+ |
| x− |
| +1+ |
| =0 |
| 16 | | 16 | | 9 | | 16 | |
Δ=202500+1937500
√Δ=1462,87
20 mar 18:18
adam:
{y=−(3x)/4−43/4
{(x + 1)2 + (y + 10)2 = 1225/9
i musi wyjść.
Oczywiście wyjdą dwa rozwiązania, ale tylko jedno jest właściwe, te z większym y.
20 mar 18:39
Mila:
A ile ma wyjść C ?
20 mar 18:48
Tomaszek: C(−31/3,−3) tyle napisał adam, ja nie mam dostępu do odpowiedzi.
20 mar 18:59
adam: C(−31/3,−3)
20 mar 18:59
Mila:

1)
k: −4x+3y+26=0
| | |−4*(−2)+3*(−3)+26 | |
d(S,k)= |
| =5 |
| | √42+32 | |
2) prosta SP: 3x+4y+C=0 i S∊prostej⇔C=18
3x+4y+18=0
P− Punkt przecięcia prostych
3x+4y+18=0 i −4x+3y+26=0
P=(2,−6)
SP
→=[4,−3]
u→⊥SP
→
u
→=[3,4] lub [−3,−4]
3)
P=(2,−6)→T
[−3,−4]→
B=(−1,−10)
4) Prosta BC:
3x+4y+C=0 i B∊prostej⇔C=43
3x+4y+43=0
BC
→=k*PS
→=[−4k,3k]
6)
| | 31 | |
B(−1,−10)→T[−28/3,7]→=C=(− |
| ,−3) |
| | 3 | |
===================================
20 mar 19:12
Tomaszek: dziękuję
20 mar 19:24
Mila:
20 mar 19:37