m
Amo: Dany jest wielomian W(x)=(x−2)[x2+(2p+1)x−3p2]
a) Udowodnij, że dla każdej wartości parametru p wielomin W(x) ma co najmniej dwa pierwiastki
Prosze o wylumaczenie.Jeden pierwiastek to 2 a drugi
19 mar 20:45
kochanus_niepospolitus:
Skąd zadanie przekopiowane

Zapisz potęgi porządnie
19 mar 20:46
kochanus_niepospolitus:
Ów zadanie wczoraj było robione na tym forum
19 mar 20:46
19 mar 20:48
Amo: (x−2)[x2+(2p+1)x−3p2]
19 mar 20:48
Janek191:
x2 + (2 p +1 ) x − 3 p2 = 0
Δ = ( 2 p + 1)2 + 12 p2 > 0
19 mar 20:49