czy nalezy do trojkata
Mn: Jak sprawdzić, czy punkt leży wewnątrz trójkąta?
http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node105.html jest tutaj artykuł, tylko że
"APx + BPy + CP = 0 − prosta QR,
AQx + BQy + CQ = 0 − prosta PR,
ARx + BRy + CR = 0 − prosta PQ.
Dla każdego wierzchołka P, Q, R obliczamy znak wyrażenia:
(APx + BPy + CP)(APa + BPb + CP),
(AQx + BQy + CQ)(AQa + BQb + CQ),
(ARx + BRy + CR)(ARa + BRb + CR)."
Tylko co to jest A/B/C? np. APx ? x to wsp. pkt. P? zatem co to A i P
17 mar 21:58
17 mar 22:03
Mn: a P?
17 mar 22:09
Adamm: P to jeden z wierzchołków trójkąta
17 mar 22:18
Mn: czyli co? APx to wspolczynnik a i x wsp P?
17 mar 22:24
Adamm: Ap to współczynnik prostej QR
x to współrzędna
17 mar 22:27