Znajdź wynik dzielenia wieolimanu w(x) przez P(x) jeśli
joko: Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian P(x). Znajdź wynik dzielenia wieolmianu W(X) przez
P(x), jeśli
a) W(x)= x3−10x2+2x+7 P(x)=x−1
b) W(x)= 2x3+x2−x+10 P(x)= x+2
16 mar 17:30
Antonni: Zastanawiam sie nad tym do czego tutaj jest potrzebna wiadomosc ze W(x) jest podzielny przez
P(x)
16 mar 17:33
joko: Zdaję sobię sprawę z Bezouta, ale odpowiedzi są takie
a) x2−9x−7
b)2x2−3x+5
16 mar 17:34
16 mar 17:36
KKrzysiek: Hornerem
16 mar 17:37
KKrzysiek: Widzę, że juz to napisałeś Adamm
16 mar 17:37
joko: A nie da się tego zadania rozwiązać wyciągając x i rozkładając wielomian?
16 mar 17:38
Jack: Bez sensu... Z polecenia wiemy ze w(x) dzieli sie przez p(x) w takim razie reszta jest 0.
Wiec cos chyba z poleceniem nie tak.
16 mar 17:38
Jack: Przepraszam...odczytalem ze xhodzi o reszte. Po prostu podziel hornerem.
16 mar 17:39
joko: Polecenie jest przepisane z repetytorium Andrzeja Kiełbasy z 2015 roku
16 mar 17:39
Antonni: Nie lubie Hornera . Wole dzielenie pisemne
16 mar 17:39
joko: Wiem, wiem. Horner bardzo łatwo i ładnie wychodzi, ale interesuje mnie, czy ten wielomian da
się rozłożyć
16 mar 17:39
Jack: Da sie pogrupowac co wiecej znasz pierwiastek jednak latwiej podzielic.
16 mar 17:40
joko: Bardzo bym prosił jeżeli jest taka możliwość, aby ktoś pokazał mi jak to pogrupować ponieważ
siedzę na tym dłuższą chwilę i nic nie przychodzi mi do glowy, a bardzo zależy mi, żeby znać
wszystki możliwe metody i operować miedzy nimi.
16 mar 17:41
Jack:
a)
Skoro wiesz ze ma sis podzielic przez x−1 to musisz to rak porozbijac by miec zawsze x−1
Czyli
x3 − x2 − 9x2 + x + x + 9− 1 − 1 =
= x3 − x2 − 9x2 + 9 + x−1 + x−1 =
= x2(x−1) −9(x2−1) + 2(x−1) =
= x2(x−1) −9(x−1)(x+1) + 2(x−1) =
= (x−1)(x2 −9(x+1) + 2)
16 mar 17:49
joko: Powiedz mi, masz na to jakiś sposób, czy po prostu patrzysz na wielomian i szukasz jakiegoś
sposobu, żeby sobie to pogrupować?
16 mar 17:50
Jack: Wiem ze x−1 jest wiec patrze jak uzyskac x−1
Z pierwszych dwoch czyli x3 − 10x2 to uzyskamy x−1 np.
Rozpisujac x3 − x2 − 9x2 i wtedy mamy x2(x−1)
Zostaje nam cos zrobic z −9x2 wiec myslimy dalej...itd
16 mar 17:53
Jack: Co nie zmienia faktu ze znacznie szybciej jest hornerem
16 mar 17:56
Mila:
1) Nie możesz pierwszego pogrupować
( w każdym razie ja nie widzę łatwego sposobu), bo jedynym pierwiastkiem całkowitym jest x=1
W(−1)=−6 zatem pozostałe pierwiastki , jeżeli istnieją to są niewymierne.
Pozostaje wykonanie dzielenia, co nie jest trudne.
2)
Jedynym pierwiastkiem wymiernym jest x= −2 , ta sama sytuacja, też są trudności.
Podziel.
Grupowanie zastosujesz w innych sytuacjach np.
rozwiąż równanie:
x3+2x2−9x−18=0
16 mar 17:56
Antonni: Wlasnie mialem napisac ze bedzie tak myslal ze mu czasu braknie
16 mar 17:58
joko: Próbowałem rozwiązać drugie analogicznie i coś mi nie wychodzi
![](emots/2/kwasny.gif)
2x
3+4x
2−3x
2−x−2+12
2x
2(x+2)−3x
2−(x+2)−12
(x+2)(2x
2−3x
2−1−12)
(x+2)(−x
2−13)
16 mar 18:08
joko: @Mila
Rozwiązałem dla treningu
2x2−18+x3−9x=0
2(x2−9(+x(x2−9)=0
(2+x)(x2−9)=0
16 mar 18:11
joko: 2x2−18+x3−9x=0
2(x2−9)+x(x2−9)=0
(2+x)(x2−9)=0
16 mar 18:12
Jack: Przejscie z drugiej do trzeciej linijki − co tam sie stalo?
−3x2 oraz 12 nie sa mnozone razy (x+2) dlatego nie mozesz ich wlaczyc pod tamten nawias.
( i dlaczego 12 zmienila znak?)
Za to mozesz jak masz tak:
2x2(x+2) − (x+2) − 3x2 + 12 =
= 2x2(x+2) −1(x+2) −3(x2−4) =
= 2x2(x+2) −1(x+2) −3(x+2)(x−2) =
= (x+2)(2x2 −1 −3(x−2))
16 mar 18:14
joko: Doszedłem do tego w tym samym momencie jak zobaczyłem, że odpisałeś >.<
16 mar 18:15
Mila:
x3+2x2−9x−18=0
x2*(x+2)−9*(x+2)=0
(x+2)*[x2−9]=0
(x+2)*(x−3)*(x+3)=0⇔
(x+2)=0 lub (x−3)=0 lub (x+3)=0
x=−2 lub x=3 lub x=−3
==============
16 mar 18:25
joko: Reszta przykład doskonale mi poszła, ale problem znowu pojawia się już w kolejnym zadaniu.
Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząć, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
W(x)=x3+4x2+x−6 p=1 czyli P(w)= x−1
Wychodzi mi (x−1)(x2+5x+6) i nie wiem co z tym zrobić.
16 mar 19:14
Antonni: x2+5x+6=0
Δ=
x1 i x2 o ile sa
licz
16 mar 19:17
Mila:
x
2+5x+6=0
Δ=1
x=−3 lub x−2
x
2+5x+6=(x+3)*(x+2)
W(x)=(x−1)*(x+2)*(x+3)
16 mar 19:19
Jack: nie wiesz co zrobic z rownaniem kwadratowym?
miales moze delte ? (Δ) itd? czy tylko grupowanie?
jak tylko grupowanie to mozna zauwazyc, ze
x2+5x+6 = x2 + 2x + 3x + 6 = ...
16 mar 19:19