oblicz x trojkacie prostokatnym
Kasia:
![rysunek](rys/130404.png)
w trójkącie przedstawionym cos alfa ma wartość
34. Wówczas x ma wartość
12 mar 19:34
12 mar 19:35
Tomson: x=4
12 mar 19:53
Adamm: Tomson nie sinus tylko cosinus
12 mar 19:56
Tomson: nie rozumiem, x wychodzi 4
12 mar 19:58
Adamm: nie wychodzi
12 mar 19:59
Tomson:
cos = 34 => czyli cos= bc a c to jest x
Jeśli źle to mnie popraw
12 mar 20:05
Adamm: może i to twoje c to x ale twoje b to nie jest 3
12 mar 20:12
Eta:
Odp: x= 4k , k>0
| 3 | | 6 | | 12 | | 30 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = |
| =........... |
| 4 | | 8 | | 16 | | 40 | |
12 mar 20:17
Adamm: Eta
12 mar 20:19
Eta:
Co? Zęby Cię bolą?
12 mar 20:21
Adamm: nie, nie zrozumiałem postu na początku
myślałem że idziesz z nim w uparte
12 mar 20:22
Kasia: czy powyższe obliczenia są poprawne? Bo chyba Tomson wprowadził w błąd.
12 mar 21:24
yht:
![rysunek](rys/130412.png)
Tomson wprowadził w błąd, Eta rozwiązała dobrze
masz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 oraz 3k
i przeciwprostokątnej 4k
z Pitagorasa wyznacz k
potem otrzymane k pomnóż przez 4
otrzymasz 4k
i to będzie twój x
12 mar 21:49
Kasia: a dlaczego dajemy 3k i 4k?
12 mar 21:57
Eta:
Zobacz wpis 20:17
12 mar 22:04