Nierownośc
Maciek: Rozwiąż nierówność:
|x+2|−|2x−7|+1=4
12 mar 19:11
Maciek :
12 mar 19:37
Antonni: Powiadasz nierownosc .
12 mar 19:46
Maciek : Bez "nie"
12 mar 19:51
12 mar 19:53
12 mar 19:56
Pełcio:
| ⎧ | x gdy x≥0 | |
|x| = | ⎨ | |
|
| ⎩ | −x gdy x<0 | |
A oś liczbową na przedziały dzielą miejsca zerowe funkcji znajdującej się pod modułem
![emotka](emots/1/mruga.gif)
przykładowo
|x−5|≥0
1. x∊(−
∞, 5)
2. x∊(5, +
∞)
wiadomo, tą nierówność da się dużo prościej rozwiązać, ale to jest przykład
12 mar 20:04
Pytający:
x+2,
2x−7
1
o x∊(−
∞,
−2)
(−x−2)−(−2x+7)+1=4
−x−2+2x−7=3
x=12∉(−
∞,
−2)
x∊∅
2
o x∊<
−2,
7/2)
(x+2)−(−2x+7)+1=4
x+2+2x−7=3
3x=8
3
o x∊<
7/2,
∞)
(x+2)−(2x−7)+1=4
x+2−2x+7=3
−x=−6
x=6∊<
7/2,
∞)
1
o ∨ 2
o ∨ 3
o
12 mar 20:32