ostrosłupy
adam : Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 a krawędz boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość
12 mar 14:34
Lubięliczyć: Narysuj Sobie wszystko ładnie widac, x/H=1/2. −−−> Gdzie x to połowa przekątnej podstawy,
jeżeli jest on prawidłowy, oznacza że jest to kwadrat.
Wzór na przekątną kwadratu powinieneś znać
12 mar 14:37
Lubięliczyć: Przepraszam zła funkcja! H/x=tg60.
12 mar 14:38
adam :
![rysunek](rys/130378.png)
Taki rysunek
12 mar 14:53
12 mar 14:55
Lubięliczyć: Nie, ponieważ masz zaznaczyć kąt pomiędzy krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy narysuj
przekątne podstawy i od jednej z krawędzi zaznacz kąt.
Nawet jeśli się okaże że kąty te są takie same, egzaminator przykładowo na egzaminie
maturalnym, może Ci wyzerowac zadanie bo rysunek wskazuje na to że rozwiązujesz inne zadanie
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Popraw.
12 mar 14:56
adam :
![rysunek](rys/130379.png)
tak ?
12 mar 15:00
Lubięliczyć: Mhm i teraz tak jak na górze
12 mar 15:02
adam : wyszło mi że x=8√33
a dalej mi nie wychodzi ile powinno wyjść a ?
12 mar 15:10
Lubięliczyć: x ok, i teraz 1/2a
12 mar 15:14
Lubięliczyć: 1/2a √ 2 = x *
12 mar 15:14
adam : Nie rozumiem dalej
12 mar 15:15
adam : TO z tego wzoru d=a√2
i za d wstawiam x2
12 mar 15:21
adam : Wie ktoś jak to dokończyć
12 mar 15:27
Pytający:
![rysunek](rys/130380.png)
α=60
o
H=8
a | | 2x | | 8√3 | | 8√6 | |
| √2=x ⇒ a= |
| =√2x=√2* |
| = |
| |
2 | | √2 | | 3 | | 3 | |
P
p=a
2=...
12 mar 15:45
adam : dzięki wielkie
12 mar 15:51