Ostrosłupy
adam :
1)Oblicz V i Pb ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego ściana boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni a krawędź podstawy wynosi 4
2) Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 a krawędz boczna jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość
12 mar 12:53
Jerzy:
I z czym masz problem ?
12 mar 12:54
adam : z rozwiązaniem
12 mar 12:56
Jerzy:
![rysunek](rys/130364.png)
Z tego trójkąta oblicz H ( wysokość bryły ) ora h ( wysokość ściany)
12 mar 12:58
adam : czyli tgα=u{H]{2}
I z tego wychodzi H=
2√33
12 mar 13:04
adam : tgα=H2 **
12 mar 13:05
Jerzy:
Tak.
12 mar 13:06
adam : I dalej
12 mar 13:11
Jerzy:
Teraz oblicz h.
12 mar 13:12
adam : h=
√483 ?/?
V wyszło mi
8√33
Dobrze
![](emots/2/pytajnik.gif)
i teraz jeszcze pole boczne
12 mar 13:24
Jerzy:
2 | | √3 | |
| = |
| ...... i policz h. |
h | | 2 | |
12 mar 13:26
adam : h=4√33 ?
12 mar 13:29
Jerzy:
Tak.
Teraz policz jeszcze raz objętość.
12 mar 13:30
adam : v=8√33
12 mar 13:33
Jerzy:
Źle ... pokasz obliczenia.
12 mar 13:34
adam : V=13*Pp*H
12 mar 13:36
adam : 32
√3 ![](emots/2/pytajnik.gif)
?
12 mar 13:37
12 mar 13:38
adam : 32√33
12 mar 13:49
adam : A pole boczne
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
12 mar 13:52
Jerzy:
Pb = 4*Ps
Ps = pole ściany bocznej.
12 mar 13:53
Jerzy:
V nadal źle !
12 mar 13:54
adam : TO ile powinno wynosić V ?
12 mar 13:56
12 mar 13:59
adam : JAk obliczyć pole ściany bocznej ?
12 mar 14:10
Jerzy:
To pole trókąta o podstawie a i wysokości h.
12 mar 14:11
adam : Pb=
16√33 ![](emots/2/pytajnik.gif)
12 mar 14:20
adam :
12 mar 14:43