AGH zadanie
Indukcja: Hej ćwiczę do AGH z matmy i mam pytanie do jednego archiwalnego zadania, konkretnie do
podpunktu B:
Ze zbioru {1, 2, 3,..., n} losujemy kolejno bez zwracania k liczb, otrzymując ciąg (a1, a2,
a3,..., ak). Wiedząc, że 3≤k≤n, oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
B − ak jest podzielna przez 3
Zadanie było już rozwiązane na tym forum:
https://matematykaszkolna.pl/forum/291375.html
Ale wydaje mi się, że rozwiązanie do B jest błędne. Ostateczne wychodzi tam 1/3. (Bo o ile
rozumiem [] oznacza zwykły ułamek). No a według mnie to trzeba rozpatrzeć przypadki kiedy:
n=3m
n=3m+1
n=3m+2
Czy ktoś mógłby trochę rozjaśnić sytuację?