1 | ||
C − a1+a2+...+ak> | k(k+1). | |
2 |
1 | ||
P(a1)+P(a2)+...+P(ak) = k*P(ak) ⇔ P(ak) = | ||
k |
n | ||
B) Liczba liczb podzielnych przez 3 w zbiorze {1,2,...,n} wynosi [ | ] ([] to cecha). | |
3 |
n! | ||
Liczba wszystkich k elementowych wariacji wynosi | , a liczba ciągów w których ak | |
(n−k)! |
n | (n−1)! | |||
jest podzielne przez 3 wynosi [ | ] * | (wybieramy ak jako liczbę | ||
3 | (n−k)! |
n | ||
podzielną przez 3 na [ | ] sposobów, a następnie dla każdego takiego ak dobieramy k−1 | |
3 |
n | ||
pozostałych elementów spośród wszystkich n−1), skąd dane prawdopodobieństwo wynosi [ | ] * | |
3 |
(n−1)! | (n−k)! | [n/3] | ||||
* | = | |||||
(n−k)! | n! | n |
k(k+1) | ||
C) Policzmy prawdopodobieństwo, że a1+a2+...+ak = | = 1+2+3+..+k (z oczywistych | |
2 |
n! | (n−k)! | 1 | ||||||||||||||
, skąd dane prawdopodobieństwo wynosi k! * | = | , skąd | ||||||||||||||
(n−k)! | n! |
|
1 | ||||||||||||
ostateczny wynik to 1 − | ||||||||||||
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |