Oblicz pole powierzchni i objętośś ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Ola2406: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60°. Wysokość ostrosłupa ma długość 12 cm. Oblicz pole powierzchni i objętość tego
ostrosłupa.
12 mar 13:29
12 mar 13:30
Ola2406: No rozumiem, czy mam teraz obliczyć tg tego kąta?
12 mar 13:35
Ola2406: Wychodzi mi 12√3/3
12 mar 13:37
Ola2406: Wzor na Pole Powierzchni to a2 , jak obliczyć a?
12 mar 13:37
Jerzy:
![rysunek](rys/130368.png)
x to połowa krawędzi podstawy.
12 mar 13:40
Jerzy:
H − wysokość bryły
h − wysokość ściany
12 mar 13:41
Ola2406:
![rysunek](rys/130369.png)
Korzystajac z wlasnosci trojkata wyliczylam ten trojkat
H= 12
x=6
h=3
√3
Co musze zrobic w nastepnej kolejnosci zeby obliczyc a?
12 mar 13:45
Jerzy:
Napisałem Ci 13:40
12 mar 13:46
Ola2406: czyli x to polowa z 3√3 ?
12 mar 13:47
Jerzy:
A poza tym ,żle rozwiązałaś ten trójkąt ( przeciwprostokątna )
12 mar 13:47
Ola2406: w takim razie ile powinna miec przeciwprostokatna?
a√3/2 = 6√3/2 = 3√3
w czym tu jest blad?
12 mar 13:49
Jerzy:
c2 = 122 + 62 = 144 + 36 = 180
c= √180 = 6√5
12 mar 13:58
prosteatrudne: aaa! okej dziękuję.
to skoro mam to obliczone to jak obliczyc a tego ostroslupa?
12 mar 14:04
Jerzy:
Patrz 13: 40
12 mar 14:05