Równania kwadratowe z parametrem
z. 2.266:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązania x
1 , x
2 równania 4 x
2 − 15 x + 4 m
2 = 0
spełniają warunek x
1 = x
22 ?
| | 3√6 | | 3√6 | |
Zadanie łatwe, ale nie chce mi wyjść tak jak na odpowiedzi ( − |
| , |
| ). |
| | 4 | | 4 | |
11 mar 18:01
Szwagier :): podstaw sobie odpowiedzi do równania i spróbuj je rozwiązać, wtedy sprawdź czy x
1=x
22
bo mi się wydaje, że te odpowiedzi są błędne, ale mogę się mylić,
bo pobieżnie to rozwiązałem na kartce
11 mar 18:11
Szwagier :): a równanie po podstawieniu delty do x1=x22 i uproszczeniu wychodzi Ci takie:
Δ+38√Δ+105=0, gdzie
Δ=225−64m2
?
11 mar 18:17
karty do gry: Zakładajac, ze x
1 , x
2 − isteją w R wtedy dostajesz równanie :
Rozwiązujesz je znajdziesz x
2, z równości x
1 = x
22 znajdziesz x
1
wartość parametru m wyliczysz z drugiego wzoru Viete'a
11 mar 18:24
11 mar 18:31
adam: Podpowiedź:
x=3/2, x=9/4
12 mar 07:16