parametr
Jakub : Dla jakich wartości parametru m rozwiązania x1 x2 równania 4x2−15x+4m2=0 spełniają warunek
x1 = x22
10 lis 22:55
Jakub : Nikt mi nie pomoże

?
10 lis 23:07
Rafał28: Mają być dwa pierwiastki, niekoniecznie różne, zatem
Δ≥0, dodatkowo x1 = x22, stosując wzory Viete'a mamy dodatkowo x1 + x2 = 154 oraz
x1x2 = m2.
Wystarczy rozwiązać układ równań tych czterech warunków.
10 lis 23:08
Jakub : No, okej, do tego doszedłem, ale nie wiem co zrobić z tym x1 = x22 mógłbyś mi pokazać jak to
ma być rozwiązane?
10 lis 23:13
Rafał28: Z jednego warunku bierzesz
x1 = 154 − x2
Podstawiasz do drugiego
154 − x2 = x22
Znowu mamy funkcję kwadratową, przekształcamy dalej
x22 + x2 −154 = 0
(2x2 − 3)(2x2 + 5) = 0
x2 = 32 lub x2 = −52
Wyznaczmy kolejno x1 w zależności od dwóch wartości x2 (mamy dwa przypadki)
a następnie wartość parametru m
10 lis 23:21
Jakub : Wychodzą mi jakieś sprzeczności. A nie odrzucamy jednego przypadku, nie powinny rozwiazania być
różnych znaków?
10 lis 23:55
Rafał28:
Odrzucamy jeden bo iloczyn pierwiastków musi być dodatni. W drugim przypadku mamy
m
2 =
32 *
94
| | 3√3 | | 3√3 | |
m = |
| lub m = − |
| i trzeba sprawdzić, czy spełniony jest warunek Δ≥0 |
| | 2√2 | | 2√2 | |
11 lis 00:07
Jakub : Okej dziękuję
11 lis 00:09