wykres funkcji
pepe: Narysuj wykres funkcji
| | |(x+3)(x−1)| | |
f(x)= |
| |
| | x3 + 4x2 + x + 6 | |
PRoszę żeby pokazać w jaki sposób przekształcić to do jakiejś prostszej postaci
9 mar 21:36
ktoś: Wydaje mi się, że łatwiej będzie sobie wszystko powymnażać w liczniku i jeszcze przedziałami to
zrobić a potem już przebiegiem zmienności, nie wiem czy w mianowniku łatwo Ci będzie znaleźć
pierwiastek.
9 mar 21:49
pepe: No właśnie mam problem z tym mienownikiem i kompletnie nie wiem jak się za niego zabrac
9 mar 21:54
9 mar 22:16
Mila:
Jeśli dobrze przepisałeś mianownik to jest problem.
Trzeba rozważać wzór funkcji w przedziałach:
1)
(x+3)*(x−1)≥0 dla x≤−3 lub x≥1 wtedy masz :
| | (x+3)*(x−1) | |
f(x)= |
| |
| | x3+4x2+ x+6 | |
2)
(x+3)*(x−1)<0 dla x∊(−3,1) wtedy :
| | −(x+3)*(x−1) | |
f(x)= |
| |
| | x3+4x2+ x+6 | |
9 mar 22:18
Adamm:
9 mar 22:24